20 februari, 2012

Smaken av semlor!

I morgon är det fettisdagen och jag älskar semlor. Men det är smaken av bittermandel och kardemumma, och smaken och konsistensen av mandelmassa och grädde som jag gillar. Bullen är mest bara bukfylla så den klarar jag mig utan.
För 4 pers använder jag 200g mald mandel, 2-3 rivna bittermandlar, lite valfri sötning för att få fram bittermandelsmaken (smaka av så att det inte blir för sött!) och vaniljpulver. Häll i mjölk lite i taget i mandelblandningen så att mandelmassan blir lagom lös. Vispa grädde och blanda med mald kardemumma och vaniljpulver. Lägg mandelmassan i botten av ett glas och lägg grädden över. Jag föredrar när jag har blårbär eller hallon som fräschar upp mellan lagren, smakerna av bittermandel och kardemumma finns ju kvar ändå, men mamma t ex föredrar utan. Mamma var förövrigt väldigt skeptisk till att äta utan någon from av bullsubstitut men både hon och pappa tyckte det var riktigt, riktigt gott, och det tycker jag också:-) Snabbt går det att fixa också, speciellt om man använder mandelmjöl!

5 kommentarer:

 1. Men så himla smart! Det måste jag med prova. :-)

  SvaraRadera
 2. Mandelmjöl? Jag köpte faktiskt mald mandel! Är det samma sak? Är inte mandelmjöl mer finmalet? Väldigt gott var det i vilket fall! :-D

  Kram från Mamma

  SvaraRadera
 3. Smart! Det är ju fyllningen och grädden som är godast... i kombination med kardemummasmaken. :-)

  SvaraRadera
 4. Provade nu på självaste fettisdagen. Det blev supersmarrigt. Vi är semmelkonservativa så vi höll oss till varianten utan bär. Snabbt fixar var det också. Tack!
  //Stina

  SvaraRadera
 5. Det ska jag prova :) Brukar alltid köra med bara grädde och stött kardemumma, som du säger, bullen är onödig ^^ I år ska jag testa på ditt sätt :) Tack för tipset!

  SvaraRadera